Pandemi sonrasında inşaat malzemelerinin ağırlıklı yurtdışına gönderilmesi nedeniyle yurtiçinde ana kalemlerde fiyatların iki katına çıktığını kaydeden MTSO 40 No’lu Genel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, “İhracat, döviz girişi elbette gerekli ancak ihracat, yurtiçindeki fiyatları yükseltip dengeleri bozuyor. Sorunun çözümü için mutlaka bir düzenleme yapılmalı ya da üretici firmalar kapasitelerini artırmalı” dedi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 40 No’lu Genel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Hasan Engin, İbrahim Argün ve Azmi Gündüz pandemi sürecinin sektöre etkilerini değerlendirdi. Yurtdışında üretimin durması ve döviz kurlarının yükselmesi sonrası inşaat malzemelerinin bu dönemde ağırlıklı yurtdışına gönderildiğini kaydeden Meclis Üyeleri, yurtiçinde arz talep dengesinin bozulduğunu ve fiyatların ana kalemlerde iki katına çıktığını bildirdi. Gerek yap-sat müteahhitlerinin gerekse kamu müteahhitlerinin zor bir yıl geçirdiğini kaydeden Meclis Üyeleri, bölge özelinde ise imar planlarının henüz çıkmamasının oluşturduğu sorunları anlattı.
Engin: “Kentsel dönüşüm semt bazında planlanmalı”
40 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Engin İnşaat Sahibi Hasan Engin, pandemiyle birlikte sektörde ciddi bir durağanlık olduğunu söyledi. Mersin özelinde 1/1.000 ve 1/5.000’lik imar planlarının uygulamaya geçmemesi ve sonrasında yaşanan pandemi nedeni ile inşaat firmalarının sorunları bulunduğunu hatırlatan Engin, bu tıkanıklığın pandemi sonrası bozulan ekonomik dengelerle birlikte kendisini daha çok hissettirdiğini belirtti. İmar planlarının uygulamaya geçmemesi ve inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeni ile belediyelerin de önemli bir gelir kaynağını kaybettiğini söyleyen Engin, “İnşaat sektöründe yaşanan durgunluk ile belediyelerin ruhsat gelirleri kesildi. Bu nedenle vakit kaybetmeden imar planları Meclis’ten geçirilip uygulamaya alınmalıdır” dedi.
Mersin’de sektörün hareketlenmesi için kentsel dönüşümün önemine de değinen Engin şunları söyledi: “Bilindiği gibi inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Mobilyadan perdeye, demirden çimentoya ?250-300? sektörü hareketlendiren inşaat sektörünün canlandırılması ülke ekonomimizi canlandıracaktır. Vakit kaybedilmeden semt bazında kentsel dönüşümler planlanıp hayata geçirilmelidir. Bu sayede ekonomik canlanmanın yanında kent estetiği ve bina güvenilirliği artacaktır.”
İnşaat sektöründe darboğazı atlatacak düzenlemelerin yapılması ile sektörün oluşturduğu istihdam oranın yukarılara çıkacağını belirten Engin, “Ülkemizde 1.7 milyon kişi inşaat sektöründe istihdam edilmektedir. 2020 yılında başlayan pandeminin olumsuz etkilerine rağmen istihdamını artıran tek ekonomik faaliyet kolu inşaat oldu. İnşaat sektörüne destek verilmesi durumunda ülkemizdeki işsizlik rakamları düşüşe geçecektir” dedi.
Argün: “İç piyasanın talepleri göz ardı edilmemeli”
Komite Meclis Üyesi ve ARG İmar İnşaat Sahibi İbrahim Argün ise artan malzeme fiyatlarından şikayetçi oldu. Çimento, demir gibi ana kalemlerin fiyatlarının son 6 ayda iki katına çıktığını dile getiren Argün, “Üretimin yüzde 70-80’i ihracata gidiyor ve iç piyasaya ürün kalmayınca üreticiler fiyatlarla istedikleri gibi oynuyor. Bu da sektöre zarar veriyor” dedi. Yüksek rakamları ödemeye razı olsalar da yeri gelip çimento ve demir bulamadıklarını hatırlatan Argün, bu sorunun yavaş yavaş düzelmeye başladığını söyledi. Döviz kurlarının yüksek olması nedeniyle ihracatın canlandığını, ülkeye döviz girişinin öneminin farkında olduklarını ancak iç pazardaki sorunların çok arttığını belirten Argün, “İhracat kadar iç piyasanın önemi de unutulmamalı, taleplerimiz göz ardı edilmemeli. İhracat elbette yapılsın ama bir denge kurulsun. Yurtiçindeki inşaatçılara rağmen gerçekleşen bir ihracatı doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı. Maliyet artışlarının doğrudan konut fiyatlarına yansıdığını kaydeden Argün, “Daralan piyasalarda alıcı bulmak zorken, artan konut fiyatları nedeniyle talepler daha da düşüyor” dedi. Devletin inşaat sektörüne herhangi bir desteği bulunmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını da belirten Argün, bankalara gittiklerinde kredi almakta dahi zorlandıklarını ifade edip sektörün hareketlenmesi için destek beklediklerini sözlerine ekledi.
Gündüz: “Fiyat Farkı Kararnamesi çıkmasını bekliyoruz”
Komite Meclis Üyesi ve Benser İnşaat Sahibi Azmi Gündüz ağırlıklı olarak pandemi sürecinde kamuya çalışan müteahhitlerin sorunlarına dikkat çekti. Kamuya hizmet veren orta ve küçük ölçekli firmaların ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Gündüz, şöyle konuştu:
“Bahsedildiği üzere demir, çimento gibi ana inşaat kalemlerinde fiyatlar kısa süre içinde çok ciddi arttı ve artmaya da devam ediyor. Bir kamu ihalesine girip kazandığımız tarihte verdiğimiz rakam ile ihaleyi tamamladığımız dönemki rakamlara baktığımızda zarar ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu sorunun çözümü için Fiyat Farkı Kararnamesi’nin çıkarılmasını bekliyoruz.”
Fiyatların yükseleceğini göz önünde bulundurarak fiyat vermeleri halinde ihaleyi kazanma imkanları bulunmadığını, bu nedenle güncel rakamlar üzerinden fiyat sunmak durumunda kaldıklarını kaydeden Gündüz, “Devlet birim fiyat olayını vakit kaybetmeden çözmeli. Aksi halde ihaleler bütünleşiyor ve sorun oluyor” dedi.