1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. MTSO 140. Yılını Ekonomi Zirvesiyle Taçlandırdı

MTSO 140. Yılını Ekonomi Zirvesiyle Taçlandırdı

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kuruluşunun 140. yılını kutluyor. 18 Aralık 2025 sabahı Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan program, öğleden sonra düzenlenen Mersin Ekonomi Zirvesi ile devam etti. KKTC 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mersin Valisi Atilla Toros ve ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı zirvede, Mersin ve ülke genelindeki ekonomik veriler ele alındı.

“Aramızda manevi, tarihi, çok anlamlı bağlar var”

Zirvenin açılışında konuşan KKTC 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mersin ile KKTC arasında manevi ve tarihi bir bağ olduğunu vurgulayarak, “Çalışmalarımın içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nin çeşitli sivil toplum örgütleriyle, ticaret odaları ve diğer vesilelerle buluşmalarımızda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin geleceği için nasıl bir anlayış içerisinde olabileceğimizi yakın münasebetlerimizde bu çağın nimetlerinden faydalanarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gerek eğitim alanında gerek turizm alanında gerek sanayi alanında yatırımlarla ve tabi biz az çok ekonomiden anlıyoruz ve bu vesileyle bir kez daha MTSO’nun 140. yılını kutlarken bu ekonomi zirvesinin açılış konuşmalarını dinlemek istiyorum. Bir ekonomist olarak, bir maliyeci olarak bu disiplinden yetişmiş, siyasi yaşamında birtakım çalışmalarda bulundum” ifadelerini kullandı.

Tatar, Mersin’in stratejik konumuna da dikkat çekerek, “Bir ekonomik akıl vardır ekonomik rasyonalite vardır ekonomik gerçekler vardır dolayısıyla bütün bunları dikkate alarak devletin yürüteceği süreçler vardır. İşin özünden gerçekler ekonomidir ve makro ekonomik dengelerdir. Bu coğrafyaya baktığımızda Mersinimizin ne kadar büyük bir potansiyel arz ettiğini az önceki sayın başkan ve sayın valide söyledi. Biz Kıbrıs’ta her gün kuzeye bakarız. Kuzeye baktığımızda ilk Torosları görürüz, sonra Mersin’i görürüz, Mersin Limanını görürüz. Buradaki alt yapı ve lojistik üst yapıyı görüyoruz” dedi.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası döneme de değinen Tatar, “Hemen sonrasında Kıbrıs’ta iletişim ve ulaşım sadece Yeşil Vatan feribotu ile Mersin Limanındaydı çünkü Ercan Havalimanı daha tamamlanmamıştı ve hala daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üçüncü dünyadan posta kodu Mersin’den Turkey olarak geçmektedir. Kıbrıs diye postalandığı zaman Güney Kıbrıs’a gider. O yüzden hala böyle postalanıyor. Dolayısıyla aramızda bu şekilde manevi, tarihi, çok anlamlı bağlar vardır” diye konuştu.

Tatar, ticaret ve lojistik akışın önemine işaret ederek, “Gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ticaret hacmi ve ithalatı artarken bu trafiğin hemen hemen tümü Mersin Limanı üzerinden Kıbrıs’a ulaşmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti narenciyesi süt ürünleri ve diğer ihracatı da Mersin Limanı üzerinden dünyaya açılabilmektedir. Dolayısıyla Mersin bu bölgenin en büyük lojistik üsse sahiptir. Buradaki zenginlikleri iş dünyasının dinamikleri buradaki yatırımlar ve dolayısıyla limanı üniversiteleri turizm potansiyeli hepsiyle bir bütündür” değerlendirmesinde bulundu.

“Mersin’de bu güçlü irade vardır”

Mersin Valisi Atilla Toros ise Mersin’in ihracatta merkez konumda olmasının, istikrarlı bir vizyonun sonucu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Mersin ticaretiyle sanayisiyle tarımıyla lojistiğiyle Türkiye’nin en güçlü üretim ve ihracat merkezlerinden biridir. Bu tablo tesadüflerin değil istikrarlı bir vizyonun ve kararlı bir devlet aklının sonucudur. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde devletimizin ülkede harekete geçirdiği yatırım ve hizmetler de bakanlıklarımızın güçlü destekleri ile Mersinimiz önemli bir ölçüde pay almıştır.”

Toros, şehirde farklı alanlarda hayata geçirilen yatırımlara dikkat çekerek, “Eğitimden sağlığa ulaştırmadan lojistiğe tarımdan sanayi alt yapısına kadar her alanda şehrimize değer katan yatırımlar hayata geçirilmiştir. Bu yatırımlar sayesinde Mersin, sahip olduğu seküler çeşitliği coğrafi avantajları ve yüksek potansiyelini hızlı ve etkin bir şekilde değerlendirme imkanı bulmuştur. Bu süreçte Mersin’de nitelikli planlı ve stratejik bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu dönüşüm Mersin’in bölgesel ve ekonomik merkez olma iddiasını güçlü ve kalıcı bir zemine oturtmuştur” dedi.

Mersin’in çok yönlü kapasitesine vurgu yapan Toros, “Bugün açıkça ifade edebiliriz ki Türkiye’deki üretim gücünün dış ticaret kapasitesini ve lojistik vizyonunu aynı anda taşıyabilen nadir şehirlerden biridir” ifadelerini kullanırken, “Devlet yatırım yapar ama bu yatırımı değere dönüştüren girişimcisiyle yatırımcısıyla ve iş dünyasıyla ortak akıl yürüten güçlü bir şehir iradesidir. Mersin’de bu güçlü irade vardır” sözleriyle de kentteki ortak hedefe işaret etti.

Toros, “Mersin ortak paydasında buluşan hepimizin hedefi nettir. Bu şehri gelecek yürüyüşünü güçlü ve kararlı adımlarla sürdürmek. Kamu özel sektör arasındaki bu ivme ve sineijiden aldığı güçle Mersin, üreten ürettiğini katma değerli ürünlere dönüştüren lojistik alt yapısıyla bu ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç eden çok yönlü bir ekonomik merkez konumundadır” diyerek konuşmasını tamamladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

KAI ile Sohbet Et

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.