Türkiye’nin şeftali üretimindeki lider kenti Mersin’de, artan girdi maliyetleri ve düşük alım fiyatları üreticiyi zor durumda bıraktı. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, şeftalinin kilogram maliyetinin 15 TL’ye ulaştığını, sanayiye verilen ürün fiyatının ise 5 TL’de kaldığını belirterek acil müdahale çağrısında bulundu.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, şeftali üreticisinin artan maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle büyük zarar ettiğini belirterek, üretimin sürdürülebilirliği için acil destek çağrısında bulundu. Mersin’in, 2024 yılında gerçekleştirdiği 188 bin 267 tonluk üretimle Türkiye’nin en fazla şeftali üreten ili olduğunu hatırlatan Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2026 yılı ilk üretim tahminine göre Türkiye genelinde şeftali üretiminin geçen yıla göre yüzde 88,6 artmasının beklendiğini söyledi. Üretimdeki artışa karşın maliyet baskısının giderek ağırlaştığını ifade eden Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mayıs 2026 itibarıyla tarımsal girdi fiyatlarının yıllık yüzde 36,65, gübre ve toprak geliştirici fiyatlarının ise yüzde 63,56 arttığını vurguladı.

“ÜRETİCİ KİLOGRAM BAŞINA 10 TL ZARAR EDİYOR”
Sahadan alınan verilere göre şeftalinin kilogram başına üretim maliyetinin yaklaşık 15 TL’ye ulaştığını belirten Yılmaz, meyve suyu sanayisine verilen ürün için açıklanan alım fiyatının ise 5 TL seviyesinde kaldığını söyledi. Bu durumda üreticinin daha ürünü toplamadan kilogram başına yaklaşık 10 TL zarar ettiğine dikkat çeken Yılmaz, hasat sırasında ortaya çıkan işçilik, kasa, yükleme ve nakliye giderlerinin de eklenmesiyle zararın daha da büyüdüğünü ifade etti. Yılmaz, meyve suyu fabrikalarına yapılan satışın üretici için bir kazanç kapısı olmadığını belirterek, “Üretici bu fiyatlara razı olduğu için değil, ürününü bahçede bırakmamak ve yaptığı masrafların en azından küçük bir kısmını karşılayabilmek için mecburen bu yolu tercih ediyor.” dedi.

BAHÇEDE KALAN ÜRÜN ZARARLI RİSKİNİ ARTIRIYOR
Bahçede kalan ürünlerin yalnızca ekonomik kayıp oluşturmadığını vurgulayan Yılmaz, ağaç üzerinde kalan veya yere dökülerek çürüyen meyvelerin Akdeniz meyve sineğinin çoğalmasına uygun ortam hazırladığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teknik verilerine göre söz konusu zararlının yaklaşık 300 farklı bitki türünde zarar oluşturabildiğini, Akdeniz Bölgesi’nde yılda 7 ila 8 nesil verebildiğini ve bir dişi bireyin yaklaşık 300 yumurta bırakabildiğini aktaran Yılmaz, bu nedenle bulaşık ve dökülmüş meyvelerin haftada iki kez toplanarak uygun şekilde imha edilmesi, hasat sonunda ise ağaç üzerinde meyve bırakılmaması gerektiğini kaydetti. Yılmaz, aksi halde bugün yaşanan pazarlama sorununun gelecek üretim sezonunda verim ve kaliteyi de olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.
DESTEK ÇAĞRISI
Mersin Ziraat Odası olarak çözüm önerilerini de sıralayan Musa Yılmaz, meyve suyu sanayisinin alım fiyatlarının üretim maliyetleri dikkate alınarak yeniden belirlenmesini istedi. Üreticiye kilogram başına fark ödemesi yapılması, toplama ve nakliye desteği verilmesi ile bahçede kalan ürünlerin kamu kurumları ve yerel yönetimlerin desteğiyle toplanarak değerlendirilmesi veya uygun şekilde imha edilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Üreticinin maliyetinin yarısını dahi karşılamayan fiyatlarla üretimin sürdürülebilmesi mümkün değildir. Şeftali üreticisi kaderine terk edilmemeli, ürünün dalında kalmasını önleyecek tedbirler vakit kaybetmeden hayata geçirilmelidir.” dedi.

