1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Gül deposu Mersin’de Sevgililer Günü yoÄŸunluÄŸu

Gül deposu Mersin’de Sevgililer Günü yoÄŸunluÄŸu

featured
PaylaÅŸ

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin gül deposu Mersin’deki seralarda 14 Åžubat Sevgililer Günü için hummalı bir çalışma var. Gül baÅŸta olmak üzere kesilen çiçekler Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmeye baÅŸlanırken, pandemi sürecinde çok zor günler yaÅŸayan çiçekçiler umutlarını 14 Åžubat’a baÄŸladı. Mersin Çiçekçiler Odası BaÅŸkanı Ömer Åžahbudak, “Türkiye’nin yüzde 65 gül ihtiyacını biz karşılıyoruz. Bu hafta sonuna kadar tüm sevkiyatlar yapılacak, Türkiye’nin bütün illerine buradan koli koli çiçekler gidecek” dedi.
Kesme çiçek ve özellikle gül üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Mersin’de bu günlerde tatlı bir telaÅŸ yaÅŸanıyor. YaklaÅŸan 14 Åžubat Sevgililer Günü dolayısıyla çiçek seralarında hummalı bir çalışma yürütülürken, özellikle rengarenk güller Türkiye’nin dört bir yanındaki sevgililere ulaÅŸtırılmak üzere hızla sevk ediliyor. Pandemi sürecinde çok zor günlerden geçen çiçekçiler de umutla Sevgililer Günü’nün gelmesini bekliyor. Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Bekirde ve Akdam mahallelerinde yer alan gül seralarında da kesme ve istifleme iÅŸlemleri, işçilerin özenli elleriyle yoÄŸun olarak devam ediyor. Çiçek sevkiyatları ülkenin dört yanına ulaÅŸtırılmaya baÅŸlanırken, Mersin Çiçekçiler Odası BaÅŸkanı Ömer Åžahbudak beklentilerini ve sorunlarını İHA muhabirine anlattı.

“Bu yıl umudu satın alacağız”
Akdem Mahallesi’ndeki bir gül serasında konuÅŸan Åžahbudak, çiçekçilerin pandemi sürecinde özellikle son 7-8 aydır tarihinin en kötü günlerini yaÅŸadıklarını belirterek, “Sevgililer Günü geldi kapıya dayandı. Bu yıl açık söylemek gerekirse umudu satın alacağız. Åžu an beklentilerimiz düşük. Öncelikle Sevgililer Günü’nün pazar gününe denk gelmesi, bizim zaten Sevgililer Günü’nün her pazar gününe denk gelmesinde yüzde 50 kaybımız var. Bir de pandemi süreci ve sokaÄŸa çıkma yasağı var. Dolayısıyla esnafımızın iÅŸ beklentisi çok düşük ama netice itibarıyla da bir hazırlık yapmak durumundayız” diye konuÅŸtu.

“Çukurova bölgesi olarak Türkiye’nin yüzde 65 gül ihtiyacını biz karşılıyoruz”
Çukurova bölgesinin kesme çiçek, özellikle de gülde Türkiye’yi beslediÄŸini vurgulayan Åžahbudak, “Mersin ve Çukurova bölgesi olarak Türkiye’nin yüzde 65 gül ihtiyacını biz karşılıyoruz. Bundan dolayı da gururluyuz. Seracımızın yüzünün gülmesindeki, fiyatlarımızın yükselmesindeki en büyük neden çiçeklerimizin tüm Türkiye’ye gitmesi, çünkü biz Çukurova olarak tüm Türkiye’yi besliyoruz. Bu hafta sonuna kadar tüm sevkiyatlar yapılacak. Türkiye’nin bütün illerine buralardan koli koli çiçekler gidecek. Hızla sevkiyatlar yapılıyor. Cuma gününe kadar bu sevkiyatların bitmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Pandemi nedeniyle bu dönem gül ithalatında ciddi bir düşüş olduÄŸunu, bu durumun de kendilerini sevindirdiÄŸini dile getiren Åžahbudak, “Çünkü kendi yerli üreticilerimizin güllerinin para etmesi demektir bu. Bundan dolayı sevinçliyiz, seracılarımızın yüzü güldü. İnÅŸallah bundan sonraki dönemde de ülkemize bu bir örnek olur” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“15 liraya gülün tanesini satın alabilecekler”
Çiçek fiyatlarının arz-talebe göre ÅŸekillendiÄŸi bilgisini veren Åžahbudak, “Biz çiçekleri ihale usulüyle satın alıyoruz. Ne kadar arz-talep olursa fiyat da ona göre karşılığını buluyor. Ama ÅŸunu vatandaÅŸlarımız çok iyi bilsinler; biz burada günü fırsata çevirmek için mücadele eden bir esnaf kesimi deÄŸiliz. 12 ay bizden çiçek alan müşterilerimizi kırmadan, incitmeden, fahiÅŸ fiyat uygulamadan onlara hizmet edebilirsek bizim en büyük kazancımız, en büyük mutluluÄŸumuz bu olacak. DoÄŸal olarak ufak bir fiyat artışı olacak ama esnafımız bunu kendi bünyesinde bertaraf edecek, halkımıza uygun fiyata çiçek satacak. Fiyat olarak tahmini 15 liraya gülün tanesini satın alabilecekler” dedi.

“Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulması için yetkililere sesleniyoruz”
Mersin’in çiçek üretiminde çok iyi noktada olduÄŸuna iÅŸaret eden Åžahbudak, Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulmasında epeyce yol katettiklerini belirterek, ÅŸunları söyledi:
“Bakanlığımızın çalışma gündemi içerisine projeyi aldırttık. İnanıyorum ki, buradan devlet yetkililerimiz bize kulak verirler. Burada bir Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması artık kaçınılmaz. Bölge kurulduÄŸunda birçok sektörü de faaliyete sokacak. En çok kazancımızdan biri de istihdama dayalı bir bölge olacak. Vasıfsız ve evlerinde oturan insanlarımızı bu bölgelerde çok rahat çalıştırabileceÄŸiz. Bu bizim için çok önemli. Bugün 30-40 dönüm bir serada en az 40 insan çalışıyor. Büyük bir bölge yaptığımız takdirde, üretim yaptığımızda biz ithal edeceÄŸimize ihraç edeceÄŸiz. Bu bizim için çok kıymetli bir durum.”

“Devletimizden ciddi destekler bekliyoruz”
Çukurova’nın salon bitkisinde de çok iyi noktada bulunduÄŸunun altını çizen Åžahbudak, “Salon bitkilerinin yaklaşık yüzde 80’i de Çukurova bölgesinde üretiliyor. Tabii bu iÅŸe biraz daha çeki düzen vermek, biraz daha desteklemek lazım. Neden Mersin, Çukurova bir Hollanda olmasın? Biz toprak, coÄŸrafya, iklim olarak Hollanda’dan çok çok öndeyiz ama bunu tetiklemek, önünü açmak lazım. Devletin gücünü de arkamıza almamız lazım. Devletimizden ciddi destekler bekliyoruz. Umarım bize kulak verirler. Biz üretmek istiyoruz ve hazırız” diye konuÅŸtu.
Şahbudak, korsan çiçekçiler ve seyyar satıcıların da sorunlarından biri olduğunu belirterek, yerel yetkililerden bu emek hırsızlığına karşı önlem almalarını istedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir