Büyükşehir Belediyesinin desteği, toplu taşıma esnafına büyük moral oldu

featured
PaylaÅŸ

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mersin BüyükÅŸehir Belediyesinin, araç kullanım yaşının 10’dan 15’e çıkarılması, vize ücretlerinde de indirime gitmesi, pandemi sürecinde sıkıntı yaÅŸayan toplu taşıma esnafına moral oldu.

Mersin Åžoförler ve Otomobilciler Odası BaÅŸkanı Veysel Sarı, yapılan düzenlemelerden memnun olduklarını vurgulayarak, “Bir çözüm içerisinde kıvranıp duruyorduk. Esnafımız büyük bir sıkıntıdan kurtulmuÅŸ oldu” dedi.

Mersin BüyükÅŸehir Belediye Meclisinde toplu taşıma esnafı için sevindirici kararlara imza atıldı. Toplu taşıma araçlarında kullanım yaşı 10’dan 15’e çıkarıldı. Öğrenci taşımacılığı yapan S plakalı araçların vize ücretlerinde yüzde 90, T, M, H, C ve personel taşımacılığı yapan S plakalı araçların ücretlerinde ise yüzde 55 indirime gidildi.

“6 bin 419 adet plaka sahibi destekten yararlanacak”

BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında toplu taşıma esnafına saÄŸlanan destekten 6 bin 419 adet plaka sahibi esnafın yararlanacağını belirterek, “Niye yüzde 55-yüzde 90 farkı var? Öğrenci taşıyan servislerimiz bu süreçte en çok maÄŸduriyet yaÅŸayan toplu taşıma araçları oldu ve bizim de feragat ettiÄŸimiz tutar 1 milyon lira civarında bu gelirden. Toplu taşıma araçlarının devir iÅŸlemlerinde hem faaliyet yaÅŸlarında 10-12 sınırı eÅŸitlendi, 15 yaÅŸa çıkarıldı hem devirler 15 yaşına kadar yapılabilecek hem de bir aracın faaliyetleri 15 yaşına kadar devam edecek. GeçtiÄŸimiz meclis toplantısında da S plakalardan uygunluk belgesi almayı temmuz ayına kadar durdurmuÅŸtuk. Toplamda bin 564 araç öğrenci güzergah izin belgesi taşıyor. Yaklaşık olarak 1,5 milyon lira toplu taşıma esnafına katkı yapmış oluyoruz. Vize, uygunluk belgesi indirimi, bütün bunlar içerisinde 1,5 milyon lira gibi bir gelirden belediye feragat etmiÅŸ oluyor” demiÅŸti.

“Esnafımız büyük bir sıkıntıdan kurtulmuÅŸ oldu”

Toplu taşıma esnafının yüzünü güldüren kararları deÄŸerlendiren Mersin Åžoförler ve Otomobilciler Odası BaÅŸkanı Sarı, “Son günlerde dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’mizde de pandemi hastalığı hepimizi kavurdu. Aylarca iÅŸe çıkamayan esnafımız oldu. Hele servis araçlarımız okulların kapanması ile birlikte çok büyük sıkıntılar içerisine girdi. Taksicilerimiz, minibüsçülerimiz aynı ÅŸekilde yasaklar bölümünde büyük sıkıntı yaÅŸadı” diye konuÅŸtu.

Esnafın vergisini, SSK ve BAÄž-KUR’larını ödeyemez hale geldiÄŸini, bu sıkıntılardan dolayı bir çözüm derdine düştüklerini söyleyen Sarı, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bir çözüm içerisinde kıvranıp duruyorduk. Mersin BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımıza durumumuzu anlatınca bizi makul karşıladı ve aynı zamanda Daire BaÅŸkanımız Ersan Bey ile beraber çağırdılar. Bir çözüm noktasında vize ücretlerimizin yarı yarıya indirilmesi esnafımıza bir hediye oldu. Can suyu derler ya, onun gibi bir ÅŸey oldu. Aynı zamanda taksicilerimizin ve minibüsçülerimizin araba yaÅŸlarından dolayı sıkıntıları vardı. Pandemiden dolayı arabalarımızı deÄŸiÅŸtiremiyorduk, sıkıntılar vardı. Yeni model araçlar alamıyorduk ve 10 yaÅŸ bize yeterli gelmiyordu. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Vahap Seçer ve Ulaşım Daire BaÅŸkanlığımız bizi makul karşıladılar. Geçen hafta konuyu meclise getirdiler. Hem araç kullanım yaşı 10’dan 15’e çıkarıldı hem de vize ücretlerimiz yarı yarıya indirildi. Kendilerine ve meclis üyelerimize esnafım adına sonsuz teÅŸekkürler ediyorum. Esnafımız büyük bir sıkıntıdan kurtulmuÅŸ oldu.”

“EmeÄŸi geçen herkese çok teÅŸekkür ediyoruz”

25 yıldır servis ÅŸoförlüğü yapan Mehmet Yılmaz da “Sıkıntılarımız vardı, o sıkıntılarımız giderildi. Belediye BaÅŸkanımız Vahap Seçer ve daire baÅŸkanımıza çok teÅŸekkür ediyoruz. Allah razı olsun. Servisler çalışmıyordu, öğrenci yoktu. 24 saat yatıyorduk. Bizler için çok büyük bir moral oldu. EmeÄŸi geçen herkese çok teÅŸekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gün geliyordu siftahsız kapatıp eve gidiyordum”

Pandemiden dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını kaydeden taksicilik yapan Gökhan Saruhan ise uygulamadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, şunları söyledi:

“Son zamanlarda belediyemiz olsun, Åžoförler Odamız olsun gerekli yardımları gerçekten yaptılar, saÄŸ olsunlar. Özellikle BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Vahap Seçer, Ulaşım Daire BaÅŸkanlığımız, meclis üyelerimiz hepsine tek tek teÅŸekkür ediyoruz, harçlarda yaptıkları indirimlerden dolayı. Taksilerimizi deÄŸiÅŸtirmek zorunda kaldığımızda yaÅŸ sınırlaması vardı. YaÅŸ sınırlamasını uzattılar. Bizim için çok büyük bir sürpriz oldu. Çok da güzel oldu. Pandemiden dolayı çalışma süreleri düştü, iÅŸ potansiyeli azaldı. Ä°ÅŸimiz yüzde 50’nin altına düşmüştü. Gün geliyordu siftahsız kapatıp eve gidiyordum.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir