Bayraktar: “Çözüm nükleer enerjidedir”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın Soçi kentinde bu yıl 12’ncisi düzenlenen uluslararası nükleer enerji fuarı “Atomexpo 2022″ başladı. Fuarda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, “Türk enerji sisteminin karbondan arındırılması için bir noktada temiz enerjiye dayalı bir dönüşüm gerekli. Elbette bu bağlamda çözüm, nükleer enerjidedir. İlk tahminlerimize göre en az 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var. Ya da Akkuyu’ya ek olarak, yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var” dedi.
“Atomexpo 2022″ başladı. Sirius Bilim ve Sanat Parkı’nda başlayan fuara, dünyada nükleer enerji alanında faaliyet gösteren önemli şirketlerin temsilcileri ve uzmanları olmak üzere 75 farklı ülkeden 4 binin üzerinde ziyaretçinin katılım sağlanması bekleniyor. Fuarda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar nükleer enerjinin Türk enerji piyasası için önemli olduğunu vurguladı. Günümüzde güç üretiminin 3’te 1’ini kömürden sağlandığını vurgulayan Bayraktar, “Türk enerji sisteminin karbondan arındırılması için bir noktada temiz enerjiye dayalı bir dönüşüm gerekli. Elbette bu bağlamda çözüm, nükleer enerjidedir. Ayrıca enerji mixe daha fazla yenilenebilir enerji eklemek istiyoruz. Daha dirençli ve güvenilir sistem operasyonlarına sahibiz. Yine enerji üretimine dayalı temiz kaynaklara sahip ara kaynaklara ihtiyacımız var. İlk tahminlerimize göre en az 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var. Ya da Akkuyu’ya ek olarak, yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var. Bu perspektifte son 20 yılda neler yaptığımızı özetlememe izin verin. 2010 yılında Rusya Federasyonu ile hükümet anlaşmasını imzaladık. Rosatom ilk nükleer santralimiz Akkuyu’yu inşa etmeye başladı. Hemen ardından 2013 yılında Fukuşima’dan hemen sonra Japon hükümeti ile hükümetler arası anlaşma imzaladık. Bu projenin fizibilite çalışması için birkaç yıl harcadık ama maalesef bu fizibilite çalışmasının sonunda karşılıklı olarak mevcut hükümetler arası anlaşma ile bu projeyi sürdürmeme konusunda anlaştık. Bu süre zarfında üçüncü nükleer santral için Çin hükümeti ile aktif olarak görüşmelere başladık ve halen görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca Koreli bir şirketle de yeni bir proje için görüşmelere başladık. Aynı zamanda Rolls Royce ve NuScale, Holtec gibi bazı ABD’li şirketlerle de SMR’ler için görüşmelere başladık. Ancak Sinop için görüşmelere gelince, bu açıkça Japon hükümeti ile başladı ve şimdi Akkuyu’daki ortaklarımız Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız. Ana fikir yine nükleere ihtiyacımız olduğu ve bunu daha rekabetçi hale getirmemiz gerektiği ve tabii ki Akkuyu’nun önümüzde harika bir örnek olduğu. Çok şey öğrendik. Rosatom, Türkiye enerji piyasası ve Türk sanayisi hakkında çok şey öğrendi. Bu projeye dahil olmaları için burada büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

“Akkuyu ile çıtayı yükselttik”
Pek çok beklentileri olduğunun altını çizen .Bayraktar, “Çünkü Akkuyu ile çitayı yükselttik. Öncelikli beklentimiz daha rekabetçi olmak. Tabii ki Akkuyu’da sahip olduğumuz daha sağlam bir yerelleşmeye ihtiyacımız var. Ancak bunun da ötesine geçmeliyiz. Bu arada yerelleştirme dediğimiz şey, ev sahibi ülkede nükleer ekosistem yaratmaktır. Bu sadece moda kelime değil, her şeyi yerelleştirmek gibi. Ancak bunun ötesinde, nükleer endüstriyi geliştirmek ve sağlam bir tedarik zinciri oluşturmak için nükleer endüstriyi yerelleştirmek dediğimizde, bunun nedeni Türkiye’nin üretim ve endüstri açısından büyük bir yetkinliğe sahip olmasıdır. Projeyi gerçekleştirmek için çok sayıda yetenekli işgücüne, mühendise ve teknisyene sahibiz. Bu yetkinliği kullanmanız gerekiyor, ayrıca projenin tanıtımını hızlandırmanız, Akkuyu projesi için yeniden başladığımız bu yerel tedarik zincirini yeniden oluşturmanız gerekiyor. Ve umarım bu sefer bunun ötesine geçeceğiz. İlk projede var olan üçüncü unsur, beşeri sermayeyi arttırmamız gerektiğidir. Beşeri sermayenin geliştirilmesi bu projemizde kesinlikle gündemde olacaktır. Ve yine bu önümüzdeki birkaç on yıl için nükleer bir gerekliliktir ve bu projede de Rosatom ile iyi bir işbirliği yapacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir