1. Haberler
  2. ÇEVRE
  3. Zoteeva: “2023 yılını sabırsızlıkla bekliyorum”

Zoteeva: “2023 yılını sabırsızlıkla bekliyorum”

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın Soçi kentinde bu yıl 12’ncisi düzenlenen uluslararası nükleer enerji fuarı “Atomexpo 2022″ devam ediyor. Fuarda konuşan Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu’da sadece 1 ünitede değil 4 ünitede aynı anda çalışma yaptıklarını belirterek, “Hali hazırda sahamız dünyanın en büyük nükleer tesis inşaat sahasıdır. Önümüzdeki 2023 senesini sabırsızlık ile bekliyorum. 2023 yalında tüm inşaat çalışmaları tamamlamış olup, 1.’ci güç ünitesinde taze yakıtın ülkeye getirilmesi aşamasına gelmiş olacağız” dedi.
“Atomexpo 2022″ dün başladı. Sirius Bilim ve Sanat Parkı’nda başlayan fuara, dünyada nükleer enerji alanında faaliyet gösteren önemli şirketlerin temsilcileri ve uzmanları olmak üzere 75 farklı ülkeden 4 binin üzerinde ziyaretçinin katılım sağlanması bekleniyor. Fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, çalışmalarının onaylanmış olan inşaat programı kapsamında devam ettiğini belirterek, “Fakat burada eklemem gereken sadece 1 numaralı güç ünitesi ile ilgili değil aynı zaman da eş zamanlı olarak diğer ünitelerde de çalışmalarımız var. Ve hali hazırda sahamız dünyanın en büyük nükleer tesis inşaat sahasıdır. Örnek vermek gerekirse 2.’ci ünitenin basınç kabının öngörülen yerine konulması 2 ay önceden belirlenmiş bir süredir ve gerçekleştirmiş olduk. 1. ünitedeki çalışmaların detaylarına girmek gerekirse evet bu sene içerisinde reaktörlerin kurulmasındaki çok önemli teknolojik işlem ve operasyon olan kubbesinin kapatılması işlemi gerçekleştirilecektir. Ne kadar doğru çalışıp çalışmadığını teyit etmek amaçtır. Aynı zaman da eş zamanlı olarak trübin odasıyla ilgili çalışmalarımız programımıza uygun olarak devam ediyor. Bunun yanı sıra taze akaryakıt depolama tesisi diye tabir ettiğimiz ve bu tesisinde çalışmaları programlara uygun olarak devam ediyor. Bunun yanı sıra eş zamanlı olarak pompa santrali ve pompa tesisi dediğimiz tesis ile de ilgili çalışmalarımız tam hızıyla devam etmektedir. Dolayısı ile önümüzdeki 2023 senesini sabırsızlık ile bekliyorum. Bunun nedeni, 2023 yalında tüm inşaat çalışmaları tamamlamış olup, 1.’ci güç ünitesinde taze yakıtın ülkeye getirilmesi aşamasına gelmiş olacağız” dedi.

“Bütün güvenlik önlemleri aynı anda kullanılacak”
Akkuyu’da güvenlik nasıl sağlanacak sorusuna da yanıt veren Zoteeva, “Akkuyu nükleer güç santrali projesindeki santralin sağlanmasında en önemli özelik bu konuda şimdiye kadar bilinen aktif ve pasif güvenlik önlemleri dediğimiz bütün bu önlemlerin aynı anda kullanılmasıdır. Buna ilaveten 3 artı nesil kullandığımız teknoloji de çok önemli. Rus bilim adamlarının geliştirmiş olduğu ve güvenlik önlemlerinin had safhada olduğunu ortaya çıkaran kor tutucu olarak tabir ettiğimiz ekipmanın kullanılmasında ekipmanların sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Bunun anlamı nedir, kor tutucu herhangi bir kaza durumunda erik madde radyasyonu emerek dışarıya salınmasını kesinlikle önlemesidir. Aslında nükleer güç santralin tesisinin icra edilmesinde güvenlik önlemlerine yapılan maliyetin tüm proje maliyetinin yüzde 40’ına eşdeğerdir. Güvenlik sistemlerine ne kadar önem verildiğini buradan da çıkarmak mümkün” diye konuştu.

“Bölgede emlağa yatırım yapmanızı tavsiye ederim”
Akkuyu nükleer güç santralinde üretilen enerjinin tüm Türkiye’nin enerjideki ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını vurgulayan Zoteeva, “Bunu da söyle kıyaslayabiliriz, İstanbul gibi büyük bir şehrin enerji ihtiyacını karşılamak demektir. Nükleer güç santralinin inşa edildiği bölgede sadece bir tesis inşa edilmiyor. Bir elektrik üretim tesisinden daha fazla sanayiye ivme kazandıracak oradaki altyapının gelişmesine ivme kazandıracak insan kaynakları anlamında büyük olumluluğu var. Biliyorsunuz ki gençlerin bir kısmı şu anda projemizde istihdam ediliyor onlar uzman olarak projemizde yer alıyor. Çok büyük artılar olacak. Türkiye’nin gayrısafi iş hasılasına santralin işletmede bulunduğu sürece yapacağı katkısı 50 milyar dolar olarak öngörülmektedir. Aslında ben bu projenin inşa edilmekte olan bölgeye olumlu katkısına bir örnek vermek işitiyorum; özellikle emlak konutu sektöründekilere, belirtmek gerekirse Taşucu inşaat sahasına 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır sadece. Bulunduğumuz bu dönem içerisinde son 3,5 sene içerisinde emlak konutundaki, emlak konut sektöründeki fiyatlar 6,5 kere artmıştır. Bu söylediklerimden hareketle hepinize aynı bölgede emlağa yatırım yapmanızı tavsiye ederim çünkü ilerde görünüyor ki 12 kat artacak konut maliyetleri kaldı ki santralin işletmede bulunacağı 80 sene içerisinde elbette ki bölgeye her anlamda çok büyük önemli katkılar olacaktır” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.