1. Haberler
  2. SAÄžLIK
  3. Uzmanlar uyarıyor… Çene eklem problemlerine dikkat!

Uzmanlar uyarıyor… Çene eklem problemlerine dikkat!

featured
PaylaÅŸ

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çene eklemi bozukluklarının, günümüzde yaygın bir kesimi etkisi altına almış, çok sık rastlanılan bir durum olduğuna dikkat çeken Özel İdealdent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ortaklarından Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzman Dr.Dt. Sancar Şimşek, hastalığının en yaygın nedeninin ise diş eksikliği olduğunu söyledi.

Özel İdealdent Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı Merkezi ortaklarından Ağız, DiÅŸ ve Çene Cerrahisi Uzmanı Sancar ÅžimÅŸek, çene eklem problemlerine dikkat çekti. Dr. Dt. ÅžimÅŸek, “Temporomandibuler eklem (TME, çene eklemi) çiÄŸneme kaslarını tutan aÄŸrı ve fonksiyon bozukluÄŸu sendromudur. Bu sendromda hastanın eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyum bozulmuÅŸtur. Çene eklem problemine sebep olan en yaygın neden ise diÅŸ eksikliÄŸidir.” dedi. TME’de diskin deplasmanı ya da kondil ve diskte dejeneratif deÄŸiÅŸiklikler de oluÅŸabiliceÄŸi uyarısında bulunan Dr. Dt. ÅžimÅŸek, “TME’deki klinik semptomlardaki farklılıklar her zaman disk deplasmanı olarak açıklanamaz. ÇiÄŸneme kaslarının disfonksiyonu da hesaba katılmalıdır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÇENE EKLEMİ BOZUKLUKLARININ BELİRTİLERİ

Çene eklemi bozukluklarının belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Dt. Sancar Şimşek,  şunları kaydetti:

“Ağız açma sırasında aÄŸrı, ağız açıp kapatırken gıcırdama, klik, tıkırtı sesi, ağız açmada kısıtlılık veya kilitlenme, boyunda aÄŸrı veya sertlik, baÅŸ aÄŸrısı (Migren aÄŸrısı ile karıştırılır), çiÄŸneme ve yemek yeme sırasında aÄŸrı, yüzde aÄŸrı, diÅŸleri birbiri üstüne kapatırken aÄŸrı, çiÄŸneme sırasında çenede yorgunluk hissi, genellikle sabahları kalkınca çeneyi açmada güçlük ve aÄŸrı, esnemede zorluk, kulak aÄŸrıları, kulaklarda çınlama, gürleme benzeri sesler, üst ve alt diÅŸlerimizin birleÅŸme ÅŸeklinde ani deÄŸiÅŸiklik, yüz kaslarındaki hiperplaziye baÄŸlı olabilecek yüzde asimetri, ağız açma sırasında çenede deviasyon (kayma), kulakta tıkanma hissi ve basınç ve aÄŸrı.”

DİŞ EKSİKLİĞİ ÇENE EKLEMİ BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

Çene eklemi bozukluklarında en sık rastlanan nedenin diÅŸ eksikliÄŸi olduÄŸunun altını çizen Ağız, DiÅŸ ve Çene Cerrahisi Uzmanı Sancar ÅžimÅŸek, çene eklemi bozukluklarının nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Çenelere yada eklem bölgesine gelen direkt travma (kaza ya da darbe sonucu), tek taraflı çiÄŸneme alışkanlığı, diÅŸ eksiklikleri(en sık nedeni), diÅŸ sıkma ve gıcırdatma, stres, depresyon vs., fizyolojik olmayan diÅŸ kapanışı, eklemin geliÅŸimsel defektleri( hipoplaziler vs.), dejeneratif eklem rahatsızlıkları, osteoartritis, artrozis, otoimmün hastalıklar, romatoid artrit, lupus, bilinmeyen faktörler.”

ÇENE EKLEMİ BOZUKLUKLARININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Çene eklemi bozuklukları teşhisi için klinik muayenenin yanı sıra bazı yardımcı testlerin kullanıldığı bilgisini veren Dr. Dt. Sancar Şimşek, geleneksel veya bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemenin de sıklıkla kullanılan görüntüleme yöntemleri olduğunu, nadiren sintigrafi veya PET tetkiklerinin gerekebildiğini kaydetti. Muayene yöntemlerini dişler ve kapanış sisteminin muayenesi, çiğneme kaslarının muayenesi, çene ekleminin muayenesi olarak sıralayan, Dr. Dt. Şimşek, tedavisini ise semptomların tedavisi, altta yatan nedenin tedavisi, hazırlayıcı faktörlerin ortadan kaldırılması, patolojik etkilerin tedavisi olarak sıraladı.

Özel İdealdent Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı merkezi ortaklarından Ağız, DiÅŸ ve Çene Cerrahisi Uzmanı Sancar ÅžimÅŸek, çene eklemi bozuklukları tedavi yöntemlerini ÅŸu ÅŸekilde sıraladı: “Hasta eÄŸitimi ve koruyucu tedavi, splint tedavisi, ilaç tedavisi, egzersizler, fizik tedavi, manipülasyon, psikiyatrik destek, kas içerisine botoks enjeksiyonu, eklem içersine sıvı enjeksionu(Sodyum Htalurinate) ve Artrosentez, geç kalınmış vakalarda ileri tedaviler (cerrahi vs.)?”

EKLEMLER ÜZERİNDEKİ YÜK AZALTILMALI

Tedavi sürecinde eklemler üzerindeki yükün azaltılmasının çok önemli olduğunun altını vurgulayarak çizen Dr. Dt. Sancar Şimşek, tedavi sürecini hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastanın stresten uzaklaÅŸtırılması gerekir. Sakız çiÄŸnenmesi, çeneyi yoracak sert gıdalar yenmesi yasaktır. Esnerken, hapşırırken ağız aşırı açılmamalı, çene elle desteklenmelidir. Isırma hareketi kesinlikle yasaktır, besinler küçük parçalar halinde aÄŸza alınır. Tek taraflı çiÄŸneme yapılmamalıdır, besinler her iki tarafta da çiÄŸnenmelidir. AÄŸrının çok olduÄŸu durumlarda, doktora baÅŸvurma sürecine kadar; aÄŸrı kesici, kas gevÅŸetici ve antienflamatuar ilaçlara baÅŸvurulabilir.”

DİŞ SIKMA VE GICIRDATMA DEVAM EDİYORSA HASTANIN PSİKİYATRİ KONSÜLTASYONU İSTENİR

Tedavi sürecinin sonunda diÅŸ sıkma ve gıcırdatma devam ediyorsa hastanın psikiyatri konsültasyonun istendiÄŸini dile getiren Dr. Dt. Sancar ÅžimÅŸek, “Tedavi sürecinin sonunda erken ve patolojik tüberkül temasları düzeltilir,  kapanış kontrol edilir, gerekiyorsa hasta ortodonti bölümüne sevk edilir. DiÅŸ eksiklikleri varsa protetik tedaviler yoluyla giderilir ve nötral bir kapanış saÄŸlanır. DiÅŸ sıkma veya gıcırdatma devam ediyorsa, psikiyatri konsültasyonu istenir.” diye konuÅŸtu.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir