Mersin BüyükÅŸehir Belediye Meclisi’nin 2020 yılı AÄŸustos Ayı OlaÄŸan Toplantı Döneminin 1. BirleÅŸimi, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Vahap Seçer baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirildi. Meclis Toplantısı’nda Akkuyu Nükleer Güç Santrali de gündeme geldi. CHP Meclis Ãœyeleri Akkuyu NGS yatırımına karşı olduklarını, bundan sonra da meclise gelecek her adımda aynı tutarlılık içerisinde hareket edeceklerini açıklarken, BaÅŸkan Vahap Seçer, “Ben nükleer teknolojiye karşı deÄŸilim” dedi. Akdeniz Belediye BaÅŸkanı Mustafa Gültak ise “Gelin Akkuyu’daki teknolojiyi beraber belirleyelim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Meclis’te TEÄ°AÅž Genel Müdürlüğü yatırım programında yer alan 380 kV Akkuyu NGS – Mersin 380 TM Enerji Ä°letim Hattına ait, Gülnar Ä°lçesi Büyükeceli Mahallesi sınırları içinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama Ä°mar Planı deÄŸiÅŸiklik teklifi ile ilgili komisyonlara müştereken havale edilen konu görüşüldü.
SEÇER: “NÃœKLEERE KARÅžI DEĞİLÄ°M”
Başkan Seçer, nükleer santral projesinin yargıya taşındığını anımsatarak, şunları söyledi:
“Konumuz nükleerin faydası, zararı, eksiÄŸi, Türkiye’nin enerji açığından ziyade daha önce bir mahkeme kararına istinaden Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında bir uluslararası sözleÅŸme imzalandı. Buranın daha önce ihalesi yapılmıştı. Danıştay ihaleyi bozdu, yürütmeyi durdurdu. İç hukukun aşılması yöntemi olarak, sizin de bildiÄŸiniz gibi anayasamız gereÄŸi ‘Uluslararası sözleÅŸmeler iç hukukun üzerindedir’den yola çıkarak, böyle bir uluslararası sözleÅŸme oldu. Åžimdi burada Meclis’i ya da bu iÅŸe muhalefet eden arkadaÅŸlarımızın tamamını zan altında bırakacak yanlış bir deÄŸerlendirme oldu. Türkiye’de enerji açığı var, enerji yatırımlarına karşı gibi bir hüküm verdiniz, böyle bir hüküm yok. Hepimiz Türkiye’de yatırımın olmasını istiyoruz ama yatırım yaparken de baÅŸta ülkemiz koÅŸulları, özellikle çevreyi, ekolojik dengeyi ilgilendiren konuları, o hassasiyeti ön plana alarak yatırımların yapılmasını istiyoruz. ÖrneÄŸin burada polipropilen tesisi yapılacak, kimyasal tesis yapılmasına karşı olmamız eÅŸyanın tabiatına aykırı. Türkiye’nin ihtiyacı varsa bunlar olacaktır. Liman geniÅŸlemesine bazı kesimler yanlış diyorsa bu demek deÄŸildir ki Mersin’de ikinci bir liman yapılmasın diye kimsenin bir iddiası yok. Burada yapılacak iÅŸlemlerin bize, çevremize, kentimize, yaratacağı olumsuzluklara bakmak lazım.
Bir de kavramlar yanlış kullanılıyor. Nükleer güce karşı olmak farklı bir ÅŸeydir, nükleer güç santraline karşı olmak çok farklı bir ÅŸeydir. Türkiye’de nükleer güç santrallerinin yapılmasının deÄŸerlendirilmesi farklı kavramlardır. Ben nükleer teknolojiye karşı deÄŸilim. Tıpta da, ziraatta da, enerjide de kullanılıyor. Bu baÅŸka bir alan. Çok geniÅŸ bir tartışma götüren bir alan. Buradaki temel konu daha önce yapımına baÅŸlanan Akkuyu NGS ile ilgili enerji nakil hatları için bazı imar uygulamaları ile ilgili”
SEÇER “KAÇAK KAYIP ORANIMIZ % 20”
Türkiye olarak aslında demode olmuÅŸ enerji nakil hatlarının yenilenmesi durumunda kaçak kayıp oranının elektrikte resmi rakamlarla % 20 olacağını söyleyen Seçer, “Çok büyük bir oran. Yaklaşık olarak % 6 civarında Türkiye’nin kullandığı elektriÄŸi karşılayacak bir nükleer güç santralinden bahsediyoruz. DiÄŸer tarafta kaçak kayıp oranımız % 20, oraya dikkat çekmiyoruz. Bunlar çok geniÅŸ tartışılacak konu ama çok fazla dağıtmak istemiyorum. Ben nükleer teknolojiye karşı deÄŸilim. Tıpta da kullanılıyor, ziraatta da kullanılıyor, enerjide de kullanılıyor, bu baÅŸka bir alan. Çok geniÅŸ bir tartışma götüren bir alan, onun için burada noktalamak istiyorum. Yanlış bir mecraya götürmeyelim konuyu. Herkes görüşünü aktardı, buradaki temel konu daha önce yapımına baÅŸlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili, enerji nakil hatlarıyla ilintili imarda yapılacak bazı uygulamalarla ilgili” dedi.
GÃœLTAK: “GELÄ°N AKKUYU’DAKÄ° TEKNOLOJÄ°YÄ° BERABER BELÄ°RLEYELÄ°M”
Akdeniz Belediye BaÅŸkanı Mustafa Gültak ise o dönemde il baÅŸkanı olduÄŸunu anımsatarak, “O dönemde ısrarla gelin bir konsensüs saÄŸlayalım, teknolojisini, standartlarını belirleyelim’ dedim. Ama tek yanıt alırdım, ‘istemiyoruz’. Tarih bunu bir tarafa yazdı. Ayrıca rüzgar gülünü, diÄŸer yenilenebilir enerjilerini destekliyoruz. GeliÅŸen, ekonomisi büyüyen bir ülkeyiz. Herkesin rekabet etmesi gereken bir ülkeyiz. Biz eÄŸer bu planlamaları yapmazsak 20Â30 yıl sonra Türkiye’de enerji açığı olacak. Gelin hep beraber planlayalım. Mut’ta dünya kadar enerji paneli var, üretim yapılıyor. Planlama yapmazsak, enerji sıkıntısı çekmek istemiyorsak bu plan ile olur. Duygusal bakmakla olmaz, aksi takdirde sanayicimiz, çiftçimiz dünya ile rekabet edemez. Gelin bunun en iyi teknolojisi ne ise bunun kararını hep beraber alalım. Ankara’ya gidelim. Yok demek ayrı bir ÅŸey çözüm üretmek ayrı bir ÅŸey” dedi.
OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
CHP’liler Akkuyu NGS yatırımına karşı olduklarını, bundan sonra da meclise gelecek her adımda aynı tutarlılık içerisinde hareket edeceklerini açıklarken, teklifler komisyonun kabulü yönünde çıkan raporu doÄŸrultusunda meclise geldiÄŸi haliyle oylamaya sunuldu. Teklif Cumhur Ä°ttifakı’nın oy çokluÄŸuyla kabul edildi.